Zonder Lisa

verschenen: mei 2012
De nachtmerrie voor iedere ouder…
Als Eva na een spelletje verstoppertje vanuit haar schuilplek tevoorschijn komt, kan ze haar dochter van vijf nergens meer vinden.
Een zoektocht levert niets op, het meisje lijkt spoorloos verdwenen. De politie wordt ingeschakeld en dan begint het eindeloze wachten. Waar is Lisa? Wie heeft het op haar voorzien en waarom?

Vrouwenthrillers’ Annette (40) op 27 mei 2012:
Svea Ersson heeft het wéér gedaan! Haar nieuwste thriller Zonder Lisa is opnieuw een combinatie van spanning, actie, heel veel personages, evenzoveel verhaallijnen en nog veel meer zijsporen. De plot van Zonder Lisa is bijzonder ingewikkeld. Als de zesjarige Lisa op een dag onder de ogen van haar vader en moeder verdwijnt, is iedereen verdacht… En dat blijft het hele boek zo. Het zijn teveel verhaallijnen om op te sommen en allemaal zijn ze nodig om de plot helemaal te begrijpen. Svea moet bijzonder intelligent zijn om dit helemaal uit te werken en het ook nog zo op te schrijven dat je als lezer moeiteloos de personages uit elkaar kan houden. Enig minpuntje vond ik het af en toe wat slordige en cliché taalgebruik, maar dat maakt de plot dubbel en dwars goed. Ik heb in tijden niet zo’n verrassend en veelzijdig verhaal gelezen, wat ik moeiteloos kon volgen. Vier dikke sterren. Oordeel: ****.

Oordeel Vrouw Telegraaf: ****

Ook de biblionrecensie, op basis waarvan de bibliotheken inkopen, was heel lovend:

NBD|Biblion recensie

Lisa, het 5-jarige dochtertje van Eva en Tommie verdwijnt uit de tuin van hun huis in Zweden tijdens een spelletje verstoppertje en wordt na buren- en politiezoekacties niet gevonden. Terwijl ze wachten op bericht van de ontvoerders, vragen ze zich af wat deze willen. Alles lijkt tegen te werken, Eva’s medische historie van seksueel misbruik en daaruit ontstane meervourige persoonlijkheden, de verstandhouding met Frank, haar ex-echtgenoot en therapeut, Tommie’s jeugd zonder vader en mishandeling door zijn dronken moeder en hun grote leeftijdsverschil. Zij is 38 en hij is 24. Daarbij komt nog een problematische relatie met Eva’s stiefkinderen. De Nederlandse schrijfster heeft een knappe en gecompliceerde psychologische roman geschreven. Behalve Eva is er nog een hele rits andere personen die psychische problemen en onverwerkte trauma’s hebben. Om dit op een overtuigende en boeiende manier uit te werken is een prestatie. Met een setting op het Zweedse platteland heeft ze ook een perfecte plaats voor alle verwikkelingen. Normale druk. G.P. Schuring (NBD|Biblion recensie)

Zonder Lisa – Svea Ersson – ISBN 9789461090485 -14,95

Comments are closed.